niedziela, 13 listopada 2011

Pierś z kurczaka z warzywami i ryżem


Delikatna potrawa - łatwa i szybka do zrobienia .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 szklanka kukurydzy
1/2 szklanki groszku konserwowego
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki ( użyłam mrożonej różnokolorowej którą zamroziłam na leczo )
sól
pieprz mielony
papryka mielona
3 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta curry
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1/2  kostki bulionu drobiowego Knorra
1/2  szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki .

Posolić i posypać pieprzem , papryką i curry  . Usmażyć na rumiano na oleju  na głębokiej patelni lub w woku .

Wlać wodę , dołożyć kawałek kostki bulionowej , kukurydzę , paprykę i groszek i dusić 20 minut.

Dolać śmietankę .Zagęścić mąką . Doprawić do smaku . 
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem parabolicznym udekorowane zieleniną .

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, a co to jest ryż PARABOLICZNY?
    Parboiled oznacza po polsku "podgotowany".

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy- i właśnie o ten ryż mi chodzi w sprzedaży jest ryż długoziarnisty zwykły i długoziarnisty paraboliczny - kupuję ten bo jest lepszy w dalszej obróbce i na 100 % nie jest kleisty . Na opakowanach zależnie od firmy jest albo paraboiled albo paraboliczny . Powiesz w sklepie paraboliczny to wszyscy wiedzą o który chodzi .

    OdpowiedzUsuń