poniedziałek, 23 stycznia 2012

Pomarańczowa herbatka


Czarna herbata ze smakiem skórki pomarańczowej i konfitury z pomarańczy z lekka nutką wanilii.

Czas ; 10 minut

Składniki ;
1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej ( Lipton, Dilmah )
½ łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy ( takiej robionej z miąższu i skórki – kupnej )
kawałeczek laski wanilii ( jak zapałka )
miód do osłodzenia
1 filiżanka wrzątku + wrzątek do wyparzenia czajniczka

Wyparzyć czajniczek .Wsypać herbatę , skórkę pomarańczową i wanilię .Postawić na 2 minuty na podgrzewaczu. Skropić wrzątkiem i zostawić na dalsze 2 minuty. Wlać ½ filiżanki wrzątku , włożyć konfiturę – ogrzewać 3 minuty. Dolać resztę wrzątku , parzyć 3 minuty .Przecedzić przez siteczko do filiżanki . Podawać z krakersami i konfiturą pomarańczową. Jeśli ktoś pija słodką herbatę to może osłodzić miodem .

3 komentarze:

  1. a te krakersiki też sama robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż tak ,, umiejętna" to ja nie jestem - krakersiki kupne :)

      Usuń
  2. O pyszna herbatka, mogłabym się taką rozkoszować:)

    OdpowiedzUsuń