Pomysł na barszczyk czerwony o lekko wiśniowym posmaku .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( wielkości
pietruszki )
1/3 pora
1 cebula
15 wiśni bez pestek ( mogą być
mrożone )
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 goździk
1 mała papryczka chilli
maggi ( lub inna przyprawa do
zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Konrra w proszku do ostatecznego doprawienia zupy
sól
pieprz mielony
1 grzybek suszony
Mięso , obrane warzywa , obrane
i pokrojone na kawałki buraki , przyprawy ( oprócz maggi ), 1/3 łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu ,papryczkę chilli , wiśnie – ułożyć w dużym , szerokim
garnku i zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować 1,5
godziny ( ma tylko lekko ,, mrugać „ ).Przecedzić wywar ( jeśli trzeba to przez
gazę ).Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną przyprawa niż Barszcz czerwony
to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko
zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego rubinowy kolor .
Mięso wyjęte z zupy obrać od
kości. Usunąć skóry, i chrząstki .Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików
które podamy do tego barszczu .
No No takiego barszczu jeszcze nie jadłem.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń