Trochę inna
zupa fasolowa . Delikatniejsza od tradycyjnej .
Czas :1,5
godziny
Składniki :
1 puszka
drobnej fasolki w zalewie ( pojemności 400 ml)
1 puszka
cieciorki w sosie pomidorowym ( pojemności 400 ml )
30 fasolek
szparagowych ( świeżych )
15 dag
wędzonego boczku
1 udko z
kurczaka
2 marchewki
1 mała
pietruszka
4 średnie
ziemniaki .
1/8 selera
1 cebula
½ łyżki masła
½ szklanki
słodkiej śmietanki
2 ząbki
czosnku
1 łyżka
majeranku
1 kostka
bulionu cielęcego Knorra
1 kostka bulionu
drobiowego Knorra
¼ łyżeczki
mielonego pieprzu
2 łyżki
usiekanej natki pietruszki
Warzywa obrać
,1 marchewkę pokroić w plasterki. W do garnka włożyć boczek , udko z kurczaka,
warzywa, pociętą w kawałeczki ( tak ok. 1
cm ) fasolkę szparagową , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki . Zalać 1,2 litra wody .Wrzucić kostki bulionowe .Gotować
40 minut. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa ( całą marchew, seler, pietruszkę ).
Na patelni podsmażyć na złoto ( na maśle ) pokrojoną w ,, piórka ,, cebulę i wrzucić do zupy razem z majerankiem, zmiażdżonym i roztartym
czosnkiem , obranym i rozdrobnionym mięsem z kurczaka i drobno pokrojonym
boczkiem , odsączoną fasolką i cieciorką z sosem . Gotować 15 minut .Odlać 1/3
zupy , zmiksować ją i wlać powrotem do garnka. Doprawić pieprzem . Wlać
śmietankę .Podawać posypaną natką pietruszki .
Warzywa
wyjęte z zupy można zmiksować razem z zupą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz