wtorek, 29 maja 2012

Ogórkowy chłodnik w minutkę


Czasem tak jest ,że letni żar odbiera chęć do gotowania . Albo po prostu siedzimy na powietrzu za długo i nie ma czasu na gotowanie . W takim wypadku ratuje się  gotowanymi ziemniakami z masełkiem ( lub inna okrasą ) i michą sałaty ze wszystkim co sezonowego akurat jest w domu . A do tego chłodnik . A ,że przez całe lato ( i nie tylko latem ) jogurt  jest niezbędnym produktem w lodówce to baza do chłodniku jest.





Czas: 5 minut

Składniki:

1 szklanka zimnego gęstego jogurtu
1 średni ogórek gruntowy
1/2 szklanki pokrojonego drobno kopru
szczypta soli
szczypta cukru

Ogórek umyć i utrzeć bez obierania na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). 


Koper drobno usiekać. Jogurt roztrzepać za pomocą trzepaczki do ciasta na naleśniki. Wrzucić do niego utarte ogórki i koper. Wymieszać i doprawić solą i cukrem.
Do chwili podania trzymać w lodówce .


Ja podaje ten chłodnik do popicia czyli w kubeczku - filiżance . Ale można też podać w miseczce .
* tych składników starczy na 2 małe porcje

5 komentarzy:

  1. jak tylko temperatury u mnie wzrosną na pewno wypróbuję! w sam raz na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne :)
    Ja dodaje jeszcze rzodkiewkę startą na grubych oczkach i szczypiorek :)

    OdpowiedzUsuń