Jak
to zwykle u mnie bywa - miało być jedno wyszło drugie. Uszykowałam dzwonko z
łososia do włożenia w marynatę. A potem aż mnie zaczęło kusić żeby wyciągnąć z
niego ości . Tylko jak potem usmażyć żeby sie nie rozpadło ? Wsadzić coś w
środek ? Drogą eliminacji odpadł farsz , owijanie wokół czegoś typu foremka . I
tu zaświtało - nie foremka a cos jadalnego czyli okrągła grzanka .
Czas
:10 minut + marynowanie
Składniki:
1
małe dzwonko z łososia
sok
z 1/2 cytryny
sok
z 1/4 słodkiej pomarańczy
olej
z pestek winogron
sól
1
łyżeczka ( płaska ) cukru brązowego
pieprz
grubo mielony
papryka
mielona słodka
3 pomidorki
koktajlowe
3
dzwonka słodkiej pomarańczy
kilka
pasków białej części pora
natka
pietruszki
2
kromki chleba
mąka
Przygotować
marynatę z soku pomarańczy i cytryny , 1/3 szklanki oleju , szczypty soli ,
cukru i pieprzu . Zalać dzwonko łososia.
Zostawić w marynacie na 30 minut.
Wyjąć
i osuszyć dokładnie kuchennymi ręcznikami papierowymi.
Delikatnie
usunąć kręgosłup i ości z wnętrza dzwonka .
Z kromek chleba wykroić szklanką 2
krążki . Krążki chleba umieścić w środku
dzwonka i zawinąć je w koło. Spiąć .
Posypać
tak uformowane dzwonko solą , pieprzem i papryką .Oprószyć mąką .
Na
patelni rozgrzać olej . Łososia kłaść na oleju i smażyć na rumiano z obu stron
.
W
czasie gdy ryba się smaży kroimy pomidorki , obieramy pomarańczę z błonek,
kroimy por - mieszamy z natka pietruszki.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem. Skrapiamy olejem i odrobina soku z
pomarańczy.
Podajemy
rybę umieszczając na grzance porcje surówki .
*
jest to porcja dla 1 osoby ( u mnie dla 2 ) - marynaty starczy na 2 porcje
łosoś to jest to ! :)
OdpowiedzUsuń