Gotowane golonki indycze w
delikatnym sosie gruszkowo- imbirowym.
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 małe golonki z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
kawałek pora
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka maggi
2 gruszki
1 łyżka masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki mąki
biały pieprz mielony
sól
2 łyżeczki konfitury z żurawiny
( lub borówek )
esencja imbirowa ( lub świeżo
utarty imbir )
Umyte golonki włożyć do
średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele
angielskie , liście laurowe i wlać maggi. Zalać woda tak by zakryła mięso ( ok.
1 litra
). Gotować przez ok. 50 minut do chwili
gdy golonki są miękkie. W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę .
Zamieszać . Rozprowadzić ½ szklanki
wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne . 1 gruszkę utrzeć
na tarce jarzynowej ( grube oczka i
dodać do sosu. Gotować na małym gazie 10 minut . Sos doprawić solą , mielonym
pieprzem i esencją imbirową ( lub utartym imbirem ) do smaku . Dwie pozostałe połówki gruszki zalać małą ilością
wody i gotować do miękkości. . Golonki wyjąć z wywaru , zdjąć skóry ( można
wyluzować kość ). Podawać z ziemniakami puree , połówką gruszki z żurawiną i
sosem gruszkowo-imbirowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz