środa, 28 sierpnia 2013

Gulasz z serc drobiowych z grzybami


Delikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki lub krokiety).Wątróbka po za klasycznym II Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów.

Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada.

W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe porcje)- podam proporcje tak jak gotuję - zawsze można podwoić ilość składników.




Czas: 2 godziny


Składniki:

20 dag serduszek drobiowych

5 kapeluszy suszonych grzybów ( średniej wielkości)

1 mała marchewka

1/4 pietruszki

kawałek pora

1 szalotka

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

3 ziarna czarnego pieprzu

sól

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

1 masło kurkowe ( lub jeśli nie mamy 1 łyżkę zwykłego masła)

maggi w płynie

2 płaskie łyżeczki mąki

2 szklanki wody


Serduszka umyć .



Grzyby zalać 1/2 szklanki wody i namoczyć.



Warzywa obrać i umyć. Wrzucić do garnka serduszka, warzywa , przyprawy grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Wsypać szczyptę soli i wlać 1/2 łyżeczki maggi. Zalać resztą wody .

Gotować ok. 2 godziny aż zmiękną  uzupełniając płyn ( na końcu ma być szklanka wywaru).


Przecedzić pozostawiając wywar w osobnym naczyniu.



Odłożyć serduszka i grzyby.

Do wywaru wrzucić masło kurkowe.



Warzywa ( marchew, pietruszkę i szalotkę) zmiksować z wywarem ( por i przyprawy wyrzucić).

Serduszka oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.


Grzyby pokroić w paseczki. Wrzucić do wywaru.



Na patelni zrobić suchą brązową zasmażkę z mąki ( ostrożnie by nie była za mocna bo zrobi się gorzka).



Rozprowadzić  zasmażkę wywarem  i zagotować .



Doprawić do smaku papryką , pieprzem i maggi.



Podawać z puree ziemniaczanym lub kaszą posypany natką pietruszki.

5 komentarzy:

  1. Babcia często gotuje mi je do zupy i strasznie je lubię, więc musimy wypróbować taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja najczęściej robię krupnik na serduszkach - a potem wyławiam je i przerabiam na farsz do pierogów .

    OdpowiedzUsuń
  3. gulasz gotowy, po różnych eksperymentach kulinarnych, chętnie sięgam po stare, dobre przepisy... :)
    tan gulasz wyszedł idealny, troszkę zmodyfikowałam, jak to każda kuchara, coś musi dać od siebie, ale całokształt zachowałam ;)
    pozdrawiam,
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  4. Beatrix- bardzo się cieszę, ze smakował .

    OdpowiedzUsuń