Z reguły ryby w
sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych
mąką i tak smażonych.
Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce
tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje.
Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej
wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało.
Czas : 1 ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :
1 kg filetów z dorsza
4 duże cebule
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1 przecier pomidorowy
( 1/2 litra)
1/2 szklanki wody
3 liście laurowe
5 ziaren ziela
angielskiego
pieprz mielony
cukier brązowy do
smaku
mąka do oprószenia
3 jajka
bułka tarta do
panierowania
olej z pestek
winogron do smażenia
maggi w płynie do smaku
Filety z dorsza
posolić i popieprzyć.
Osuszyć papierowymi
ręcznikami kuchennymi.
Obtoczyć w mące.
Maczać w rozmąconym
jajku.
Panierować w bułce
tartej.
Usmażyć na rumiano na
rozgrzanym mocno oleju.
Zdjąć na talerz i
pokroić na 5 cm kawałki.
Pokroić cebulę w ,,
piórka „. Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) warzywa.
Zeszklić cebulę i
warzywa na kilku łyżkach oleju . Chwilę smażyć .
Wlać przecier i wodę. Wrzucić
ziele angielskie, liście laurowe i dusić
30 minut . Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i maggi .Zagotować
.
W pojemniku wlać
połowę sosu.
Na nim kawałki
dorsza.
Przykryć warstwą
sosu.
Zostawić na ok. 12
godzin by ryba przeszła smakiem sosu . Podawać na zimno.
Uwielbiam :) !
OdpowiedzUsuń