Lubię ostrość pora .Drobno pokrojony
i zmieszany z utartym jabłkiem jest wspaniałą szybką surówką . A co ważne
zależnie czym ta surówkę doprawimy uzyskujemy wiele jej odmian. Podstawa to por
, jabłko, sól, pieprz i olej lub śmietana. Ale to nie koniec - może być dresing
na bazie majonezu , soków owocowych . Można dodawać inne owoce np. cytrusy.
Dzisiejsza jest pikantno- słodkawa.
Czas: 10 minut
Składniki:
biała część pora
1 soczyste jabłko
1 łyżeczka utartego korzenia świeżego
imbiru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy z całymi
ziarnami gorczycy
1 łyżka majonezu
sól do smaku
Umyć ( zdjąć wierzchnie liście) i
pokroić drobno por ( ja kroję na pół i potem jeszcze na pół i dopiero w
paseczki.
Umyć ,przekroić na ćwiartki jabłko -
usunąć gniazda nasienne . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).Ja nie
obieram bo po prostu łatwiej jest trzeć - dociskam i ścieram aż zostanie sama
skórka.
Utrzeć obrany imbir na drobnych
oczkach tarki jarzynowej ( nie najdrobniejszych )- łyżeczkę.
Wsypać do miski por , jabłko, imbir.
Dodać majonez, musztardę, miód . Wymieszać lekko uciskając. Doprawić do smaku
solą.
Kocham pory, ale muszę je sparzyć, bo moja wątroba nie lubi ich tak jej ja :D
OdpowiedzUsuń