Okazało się, że najprostsze potrawy
zupełnie pominęłam w swoich przepisach. Wydawało mi się, że są tak oczywiste ,
że nie ma potrzeby ich spisywać . Po prostu się robi i już. Otóż nic bardziej
błędnego. Ostatnio Syn kazał sobie dyktować przez telefon właśnie to jak się
robi pulpety w sosie koperkowym . Zgłupiałam zupełnie bo jakoś zawsze robię
odruchowo. Żeby nie było , że znowu któraś z pociech ( dzieci lub wnuków)
będzie mnie przepytywać telefonicznie lub przez Skype'a.
Czas: 45 minut
Składniki:
Na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 bułki średniej wielkości( ja daję świeżą)
3 łyżki bułki tartej
1 szklanka mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z
kostki)
mąka do oprószenia
Na sos:
1 szklanka wywaru z gotowania
pulpetów
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 płaskie łyżki mąki
1/3 szklanki usiekanego świeżego
koperku
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
Wlać do garnka wywar warzywny ,
przykryć i doprowadzić do wrzenia .
Bułkę zalać mlekiem.
Odcisnąć bułkę.
Wyrobić masę na pulpety z mięsa, odciśniętej bułki,
bułki tartej, jajka .
Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.
Masę mięsna podzielić na porcje
(mniejsze lub większe zależy jakie pulpety chcemy zrobić).
Uformować 12 pulpetów, obtoczyć w mące .
Wrzucać na wrzący wywar i gotować 20
minut.
Wyłowić łyżka cedzakową.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej
i masło.
Wsypać połowę koperku i chwilę smażyć
mieszając.
Posypać mąką - wymieszać.
Zalać wywarem z gotowania pulpetów
zmieszanym ze śmietanką .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Dodać pozostały koperek - zamieszać.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.
Pulpety podawać w sosie najlepiej z
ryżem ( mnie do tego pasuje marchewka z groszkiem).
* Ponieważ 12 pulpetów to
zdecydowanie za dużo dla nas dzielę je na porcje i mrożę razem z wywarem z ich
gotowania . Potem na bazie tego wywaru robię różne sosy. Tym sposobem z jednego
gotowania mam 3 różne obiady ( nam wystarczy na porcję po 2 małe pulpety).
** Pulpety z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego są zdecydowanie smaczniejsze niż z drobiu bo nie są tak chude.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz