Jajka na miękko to nie tylko
delikatna propozycja na śniadanie . Przetestowałam kilka wersji jajek na pół
miękko podawanych na zimno ( jako przystawkę ) z pikantnymi dodatkami. Tak
podane jajka są nawet smaczniejsze od tych na twardo z takim samym dodatkiem.
Dziś proponuję zestaw jajko- majonez i pikantne wiórki łososiowe ( z mintaja).
Czas: 10 minut
Składniki:
jajka ( tu 2 sztuki)
majonez ( po pół łyżeczki na jajko )
wiórki łososiowe lub ,,
strzępki" wędzonego łososia ( po łyżeczce na jajko)
pieprz czarny mielony ( po szczypcie
na jajko )
koperek -- po kilka malutkich gałązek
na jajko
Ugotować na pół miękko jajka.
Ostudzić.
Umieścić jajka w kieliszkach do
podawania jajek na miękko.
Obrać czubki jajek ze skorupek.
Wybrać trochę białka i żółtka.
Posypać jajka szczyptą pieprzu.
W każde jajko włożyć po pół łyżeczki
majonezu , a na niego wiórki łososiowe.
Udekorować koperkiem.
Podawać na zimno najlepiej z
malutkimi grzaneczkami z chleba tostowego ( paski ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz