Według
mnie doskonale komponuje się ze smakiem śliwek .
Czas
: 20 minut
Składniki
:
1/2
litra mleka 3,2 %
1
łyżka masła
1/4
szklanki wody
2
łyżki masy krówkowej ( Masa krówkowa Bakalland )
2 łyżeczki
Cukier karmel i wanilia ( w młynku Kotanyi lub cukru brązowego )
3
łyżki mąki ziemniaczanej
kilka
śliwek ( węgierki lub inne ciemne )
Do
garnka wlać mleko , dodać masę krówkową ( dobrze jest wcześniej rozetrzeć ją w
niewielkiej ilości mleka ) i masło . Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą i wlać
do gotującego sie mleka . Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać
do 3 czarek , posypać gorący cukrem karmeli wanilia ( zapobiega to powstawanie
na powierzchni tzw. kożucha . Lekko przestudzić .Udekorować śliwkami ( można
też część śliwek drobno pokroić po wypestkowaniu i zmieszać z ugotowanym
budyniem ).
Ponieważ
często robię domowe budynie - często borykam się z problemem przywierania
budyniu w trakcie gotowania do ścianek i dna garnka . Nie wszystkie garnki do
tego sie nadają . Mając w tej chwili porównanie z jakością naczyń Delimano (
mam patelnię Dry Cooker ) uważam , że do gotowania takich deserów doskonale
nadawał by się Rondel z powłoką ceramiczną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz