Delikatna jarzynka o lekko
cytrynowym posmaku melisy .
Czas :30 minut
Składniki :
1/2
kg marchewki
1
puszka konserwowego groszku
2
łyżki usiekanego koperku
1
łyżka masła
szczypta
soli
cukier
maggi
do smaku
1
łyżka mąki
2
łyżki pokrojonych świeżych listków melisy
Obrane
marchewki ugotować do miękkości w osolonej wodzie .Odcedzić pozostawiając 3/4
szklanki wywaru z gotowania . Pokroić marchewki w kosteczkę i wrzucić z
powrotem do odlanego wywaru. Dodać odsączony groszek , masło , koper , melisą (
trochę zostawić do dekoracji i zagotować .Oprószyć mąką .Dusić na małym gazie
mieszając aż zgęstnieje .Doprawić do smaku maggi , cukrem i szczypta soli .
Przy
podawaniu posypać i udekorować melisą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz