Kurczak doprawiony przyprawami
do drobiu dzikiego.
Czas : 1 godzina + 2 godziny
macerowanie kurczaka
Składniki :
4 uda z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka mielonego jałowca
łyżeczka mielonej papryki
5 owoców głogu suchego
5 owoców tarniny
5 owoców dzikiej róży
2 czubate łyżeczki konfitury z
czarnej porzeczki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
2 marchewki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta soli
2 cebule
½ szklanki wody
Z oleju, pieprzu, papryki ,
konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę
i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w
lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebule pokroić w piórka , a
marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego
.Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym
położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć
garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy
osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni , a następnie na 230 stopni. Piec
50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę od mięsa , zamieszać i dopiec
kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany .Wyjąć , doprawić sos do smaku .
A tak wygląda Garnek Rzymski
A tak wygląda Garnek Rzymski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz