Trochę inne pierogi. Pobawiłam się z ciastem smakowym i
barwionym jednocześnie .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
Ciasto na pierogi :
2 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży
się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
szczypta kurkumy
1 czubata łyżka mielonego szpinaku ( surowy – odsączony z
soku )
1 czubata łyżka utartego drobno ugotowanego buraka ( na
miazgę )
Farsz I :
4 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
½ usmażonej na złoto na łyżeczce oleju drobno pokrojonej
cebuli
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta majeranku
Wymieszać mięso z cebulą .Doprawić do smaku solą , pieprzem
i majerankiem .
Farsz II :
3 łyżki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka
1 łyżka utartego na tarce jarzynowej ( drobne oczka ) buraka
2 łyżki suszonej żurawiny
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wymieszać mięso z burakiem i żurawiną .Doprawić solą i pieprzem
.
Farsz III :
6 łyżek mielonego szpinaku ( może być mrożony )
1 łyżeczka masła
szczypta utartego czosnku ( lub Mini kostki czosnkowej
Knorra )
szczypta pieprzu
2 łyżki drobno pokrojonej twardej Fety
Na patelni rozgrzać masło i chwilę smażyć szpinak tak by
odparował nadmiar wody . Zdjąć z patelni . Ostudzić . Dodać Fetę .Wymieszać
.Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem .
Wsypać mąkę ( 1,5 szklanki ) do miski , osolić .Wlać wrzącą
wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto
rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i
sprężyste . Podzielić ciasto na 3 części .Zawinąć w folię spożywczą by nie
obsychało.
Do 1 –szej części dodać kurkumę i wyrobić tak by ciasto
stało się żółte .
Do 2-giej części dodać szpinak i wyrobić – jak trzeba
dosypać mąki .
Do 3-ciej dodać buraczka i wyrobić – jak trzeba dosypać mąki
.
Posypać blat mąką i rozwałkować 1 –sze ciasto. Wykrawać szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu -1-szego z
mięsa z cebulką i zlepiać pierożki.
Posypać blat mąką i rozwałkować 2-gie ciasto .Wykroić
szklanką krążki .Na ciasto nakładać porcję farszu – 2- giego z miesa z
buraczkiem i żurawiną i zlepiać pierożki .
Posypać blat mąką i rozwałkować 3-cie ciasto .Wykroić
szklanką krążki .Na ciasto nakładać
porcję farszu-3-ciego ze szpinaku z Fetą i zlepiać pierożki .
Układać na wysypanej
mąka tacce .Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Z tej porcji wychodzi ok.35 sztuk pierożków .
Podawać okraszone .
Rewelacyjne kolorki:)
OdpowiedzUsuń