Zaciekawił mnie przepis Heni
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/26617/szczawiowy-krupnik.html
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka ( ok 40 dag )
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
1/3 białej części pora
3 średniej wielkości ziemniaki
1/2 szklanki pęczaku
1 kostka bulionu drobiowego ( lub Bulionetka Knorra - daję
zamiast doprawiać maggi czy przyprawą do zup )
2 szklanki pokrojonego w paseczki szczawiu
1 szklanka pokrojonego koperku
1 łyżka masła
sól do doprawienia
4 szklanki wody
Kurczaka, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie ,
kostkę bulionową , pokrojone w plasterki ziemniaki , przepłukaną kilkukrotnie
zimną wodą kaszę zalać wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie
40 minut. Szczaw i koper podsmażać przez kilka minut na łyżce masła .Włożyć do
zupy i gotować jeszcze 15 minut.
Mięso i warzywa wyjąć z zupy . Obrać mięso ze skórek i kości
.Połowę włożyć z powrotem do garnka razem z 1 pokrojoną w talarki marchewką (
resztę mięsa i warzyw - bez pora użyć po zmieleniu jako farsz do pierogów ,
naleśników , pyz itp ).
Podawać posypaną koprem.
Nie dodaję śmietany bo wolę rosołowe wersje większości zup
jarzynowych .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz