Galaretki z indyka i kurczaka z czosnkiem.
Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki
1 ćwiartki z kurczaka
0,30 dag mięsa z indyka
włoszczyzna bez kapusty
maggi
4 łyżeczki żelatyny w proszku
3 szklanki wody
pieprz mielony
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
natka pietruszki
Ugotować wywar z
kurczaka indyka i warzyw .Wyjąć mięso i
warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z
gotowania - jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ) , doprawić maggi ,
pieprzem mielonym , czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W ¼ szklanki zimnej
wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka i
indyka obrać . Mięso drobno pokroić . W
pojemniczku do zastygania układać na dno
plasterki marchewki i posypać natka pietruszki , a potem mięso . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do
ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz