Nowa
wersja przepisu na ,, pufki ziemniaczane" czyli trochę inne grube frytki z
ActiFry. Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam
zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z
pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kiedyś ,,obił
mi się o uszy" pomysł pieczenia ziemniaków z kawałkami cytryny.
Połączyłam to co już robiłam i było sprawdzone z nowym pomysłem.
Czas
: 1,5 godziny
Składniki:
4-5
ziemniaków
1
łyżka oleju z pestek słonecznika ( lub innego)
sól
gruboziarnista
pieprz
kolorowy grubo mielony do smaku
1/3
szklanki wody
1/4
cytryny
2
gałązki świeżego rozmarynu
Obrane
i umyte ziemniaki pokroić na ósemki i zalać
w garnku osoloną wodą .Zostawić na godzinę.
Odcedzić
.
Wilgotne
ziemniaki włożyć do frytownicy (
ActiFry).
Skropić
olejem i sokiem z połowy uszykowanej cytryny ( skórkę wrzucić obok ziemniaków).
Włożyć razem z ziemniakami rozmaryn.
Posypać
kolorowym pieprzem i gruboziarnistą solą.
Piec
przez 25 minut.
Otworzyć frytownicę i skropić ziemniaki wodą i sokiem z
pozostałej cytryny ( skórki również dołożyć do ziemniaków) .
Włączyć
urządzenie jeszcze na 10 minut .
Ziemniaki
staną się w środku miękkie , a na wierzchu chrupkie.
Posolić
i posypać jeszcze pieprzem do smaku.
Podawać
udekorowane świeżym rozmarynem.
* Można
tak piec zrobić ziemniaki w piekarniku .
Upiec normalnie w szkle żaroodpornym lub
na blaszce jak frytki- potem skropić wodą, przykryć szczelnie folią
aluminiową i zapiekać przez 2- 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz