Tak mi się spodobało grillowanie w
nowej wersji elektrycznego grilla domowego, że tylko produkty zmieniam. Kurczak
był już kilka razy, a że dziś piątek to zrobiłam rybkę.
Czas: 10 minut + 15 minut moczenie w
mleku
Składniki:
2 steki z halibuta ( u mnie małe )
3/4 szklanki mleka 3,2 %
sól gruboziarnista do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy do
smaku
3 ósemki cytryny
2 gałązki natki pietruszki
1/2 łyżeczki oleju
Umytego i oczyszczonego halibuta
posypać z obu stron solą i pieprzem.
Skropić sokiem z cytryny ( 1 ósemka
).
Ułożyć w pojemniku i zalać mlekiem.
Zostawić na 15 minut.
Wyjąć. Osuszyć dokładnie papierowymi
ręcznikami kuchennymi ( aż ryba będzie sucha).
Ponownie posolić i posypać pieprzem.
Posmarować olejem.
Rozgrzać grill.
Ułożyć rybę i piec przy zamkniętej pokrywie ok. 5 minut.
Otworzyć . Położyć na każdym filecie
cytrynę i natkę- zamknąć na 10 sekund pokrywę.
Zdjąć rybę z wyłączonego grilla (
najlepiej drewnianą lub plastikową łopatką ).
Wcześniej zrobiłam trochę frytek i
surówkę z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz