Bardzo chwalę sobie domowy grill
elektryczny. Ostatnio zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne
wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka
tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z
zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).
Czas: 10 min + 1 godzina marynowanie
Składniki:
4 ,,polędwiczki,,
1 łyżka pikantnego ketchupu
2 łyżki oleju
szczypta soli gruboziarnistej
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta grubo mielonego kolorowego
pieprzu
1 łyżeczka syropu z zielonych szyszek
sosny
1 gałązka świeżego rozmarynu
Przygotować marynatę mieszając
ketchup, olej, syrop z szyszek sosny, mielonej papryki, pieprzu i szczypty
soli.
Zalać w przykrywanym małym naczyniu
umyte ,, polędwiczki". Wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę.
Rozgrzać grill ( wkładki posmarować
odrobiną oleju).
Układać na gorącym wyjęte z marynaty
mięso ( bez ocierania). Na mięsie ułożyć gałązkę rozmarynu. Zamknąć grill i
piec 5 minut na średnim poziomie temperatury.
Podałam z mocno maślanym puree
ziemniaczano-marchewkowym z dużą ilością natki pietruszki i piklami odrzucając wcześniej rozmaryn.
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4600 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!
Oj to coś dla mnie, polędwiczki marynuję zawsze na sposób podany z tego przepisu, w ketchupie pikantnym z Gomaru (na 100g produktu ma aż 230g pomidorów), no i oczywiście zamiast rozmarynu stosuje tymianek, ale raczej w kwestii smaku wolę się nie wypowiadać, każdy ma swój smak :)
OdpowiedzUsuń