Bukiecik na jednego gryza :
Wypatrzyłam kiedyś podobny sposób podania - potem odtworzyłam go po swojemu.
Czas : 15 minut
Składniki :
Ok. 20 patyczków do szaszłyków
20 pomidorków Cherry
kilka łyżeczek białego sera kremowego – lekko osolonego
kilka łyżeczek sera pleśniowego typu Roquefort ( Lazur ,
Gorgonzola )
kilka łyżeczek ostrego żółtego sera – utartego ( ja tym
razem użyłam kostek marynowanego w
oleju domowego sera żółtego )
gałązki zielonej pietruszki
mały wazonik
nieduży korniszon
Patyczki do szaszłyków skrócić do wysokości odpowiedniej do
wysokości wazonika . Z pomidorków ściąć górny plasterek i ostrożnie wydrążyć
miąższ ze środka ( można go użyć potem np. do jajecznicy ) .Pomidorki nadziać
trzema rodzajami serów. W każdy pomidorek wbić delikatnie od spodu patyczek do
szaszłyków. Patyczki z nabitymi pomidorkami wstawiać do wazonika i wbijać w
położony na dnie korniszon .Pomiędzy patyczki włożyć gałązki zielonej
pietruszki .
Stawiać pomiędzy innymi przekąskami .
A przy przegryzaniu posłuchajcie klasyki : ,,Adio pomidory " w wykonaniu Wiesława Michnikowskiego
1 komentarz:
Lubię pomidorki i z chęcią zjadłabym taki bukiecik...
Prześlij komentarz