Na
letnie upały .Bardzo proste danie i szybko się je robi .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1/2
litra zsiadłego mleka
200
mll kwaśnej śmietany 18 %
1
średni burak ugotowany
1/2
pęczka szczypioru
1/2
pęczka rzodkiewki
1/2
pęczka koperku
3
średnie ogórki
3
jajka
2
ząbki czosnku
sól
pieprz
mielony
cukier
2
łyżeczki barszczu czerwonego w proszku
Zmieszać
zsiadłe mleko ze śmietaną . Pokroić szczypior i koper .Rzodkiewkę utrzeć na
tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane
ogórki utrzeć na tarce na ,, grubych oczkach " . Buraka pokroić w
cienkie plasterki a potem w słupki . Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli .
Wymieszać wszystkie składniki . Doprawić do smaku barszczem, solą , cukrem,
pieprzem .Dodać jajka w ćwiartkach .
Wstawić
na trochę do lodówki by się schłodził .
Można
dodatkowo włożyć tuż przed podaniem kilka kostek lodu.
Podawać
z ziemniakami okraszonymi boczkiem i posypanymi pokrojonym koprem ( albo
gotowanymi albo pieczonymi w piekarniku lub na grillu ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz