piątek, 22 lipca 2011

Chłodnik na zsiadłym mleku z buraczkiem


Na letnie upały .Bardzo proste danie i szybko się je robi .


Czas : 30 minut

Składniki :

1/2 litra zsiadłego mleka
200 mll kwaśnej śmietany 18 %
1 średni burak ugotowany
1/2 pęczka szczypioru
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
3 średnie ogórki
3 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
cukier
2 łyżeczki barszczu czerwonego w proszku

Zmieszać zsiadłe mleko ze śmietaną . Pokroić szczypior i koper .Rzodkiewkę utrzeć na tarce jarzynowej w cienkie plasterki, a obrane  ogórki utrzeć na tarce na ,, grubych oczkach " . Buraka pokroić w cienkie plasterki a potem w słupki . Rozetrzeć czosnek z odrobiną soli . Wymieszać wszystkie składniki . Doprawić do smaku barszczem, solą , cukrem, pieprzem .Dodać jajka w ćwiartkach .
Wstawić na trochę do lodówki by się schłodził .
Można dodatkowo włożyć tuż przed podaniem kilka kostek lodu.
Podawać z ziemniakami okraszonymi boczkiem i posypanymi pokrojonym koprem ( albo gotowanymi albo pieczonymi w piekarniku lub na grillu ).

Brak komentarzy: