Nie
znoszę pieczenia ciast - za to lubię dobre torty , serniki itd. Tylko jak to
połączyć szczególnie jeśli ciasto ma być w ilości na 2 osoby ( żeby zjeść na
deser i po kłopocie - drugiego dnia może być inne - byle nie przez pół tygodnia
to samo ) .
Udało
mi się kupić mini tortownice takie na 2 i 4 porcje . Eksperymentuję więc z
przepisami na 2 osoby .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
1
jajko
3
łyżki cukru
2
łyżki mąki ziemniaczanej
1
łyżka mąki pszennej
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
1/2
łyżeczki masła
1,5
łyżki bułki tartej
Piekarnik
nastawić na 180 * C i zostawić by się grzał .
Rozdzielić
białko od żółtka .
Zmieszać obie mąki i proszek do pieczenia . Ubić mikserem
białko z cukrem i szczyptą soli na
sztywną pianę .
Dodać do niej żółtko - wymieszać . Dosypywać po łyżce mieszankę
mąki . Delikatnie mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach .
Tortownicę
wysmarować masłem i wysypać bułka tartą ( nadmiar strzepnąć ) .
Wlać
masę na biszkopt
wstawić tortownicę do piekarnika , który już powinien mieć
ustaloną temperaturę . Piec 15 minut aż biszkopt urośnie i lekko sie z wierzchu
zrobi złoty .
Wyłączyć
gaz - uchylić piekarnik i zostawić by biszkopt wystygł .
Przekrawać po ostygnięciu na 3 części .
Identycznie
robi się biszkopt kakaowy - tyle że do gotowego ciasta dodaje się 2 łyżeczki
kakao i dobrze miesza z ciastem .Biszkopt kakaowy wyrasta niższy niż zwykły
więc jeśli chcemy mieć wysoki tort to trzeba po prostu zrobić z większą ilością
kremu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz