poniedziałek, 25 lipca 2011

Dwu osobowy biszkopt


Nie znoszę pieczenia ciast - za to lubię dobre torty , serniki itd. Tylko jak to połączyć szczególnie jeśli ciasto ma być w ilości na 2 osoby ( żeby zjeść na deser i po kłopocie - drugiego dnia może być inne - byle nie przez pół tygodnia to samo ) .
Udało mi się kupić mini tortownice takie na 2 i 4 porcje . Eksperymentuję więc z przepisami na 2 osoby .


Czas : 30 minut
Składniki :
1 jajko
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła
1,5 łyżki bułki tartej

Piekarnik nastawić na 180 * C i zostawić by się grzał .
Rozdzielić białko od żółtka . 

Zmieszać obie mąki i proszek do pieczenia . Ubić mikserem białko z cukrem i szczyptą soli  na sztywną pianę . 


Dodać do niej żółtko - wymieszać . Dosypywać po łyżce mieszankę mąki . Delikatnie mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach .
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą ( nadmiar strzepnąć ) .
Wlać masę na biszkopt  

wstawić tortownicę do piekarnika , który już powinien mieć ustaloną temperaturę . Piec 15 minut aż biszkopt urośnie i lekko sie z wierzchu zrobi złoty .
Wyłączyć gaz - uchylić piekarnik i zostawić by biszkopt wystygł .
Przekrawać  po ostygnięciu na 3 części .
Identycznie robi się biszkopt kakaowy - tyle że do gotowego ciasta dodaje się 2 łyżeczki kakao i dobrze miesza z ciastem .Biszkopt kakaowy wyrasta niższy niż zwykły więc jeśli chcemy mieć wysoki tort to trzeba po prostu zrobić z większą ilością kremu .

Brak komentarzy: