Najczęściej robię w pomidorowym
- ta wersja jest delikatniejsza .
Czas : 1 godzina
Składniki :
10 białych papryk jednakowej wielkości
½ kg mięsa mielonego z indyka
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego
)
6 łyżek prażonej cebulki ( lub 2
smażone na rumiano na oleju drobno krojone )
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
1 pęczek kopru
ok. 4 szklanki wody
1 kostka bulionu drobiowy Knorra
mała gałązka świeżego ( lub
mrożonego maggi ogrodowego )
3 łyżki mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
kawałek czerwonej papryki drobno
pokrojonej dla dekoracji
Z papryki ściąć górę ( denka
zostawić ), usunąć gniazda nasienne . Ryż ugotować na pół miękko ( 15 minut- wodę z
gotowania zostawić - ok. litra ) .Koperek
usiekać . Wymieszać mięso, ryż ,
cebulę , majeranek i 1/3 kopru . Doprawić solą , pieprzem i maggi .
Napełnić papryki farszem - nałożyć denka
i przypiąć wykałaczkami i ułożyć je w
szerokim garnku .Rozpuścić w odrobinie gorącej wody kostkę bulionową i wlać razem z wywarem po
gotowaniu ryżu do papryk ( mają być
przykryte - jak wody jest za mało to dolać .Włożyć gałązkę maggi .Przykryć i
dusić na małym gazie 30 minut. Zlać wywar - przestudzić . W drugim garnku
rozgrzać masło i podsmażyć na nim resztę kopru. Posypać mąką i wymieszać . Rozprowadzić wywarem . Dolać śmietankę .
Doprawić sos do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny .Zalać sosem papryki i
podgrzać.
Podawać same w sosie ( tzn. bez
ziemniaków ).
Posypuję odrobiną pokrojonej
czerwonej papryki i listkami natki pietruszki by uzyskać kontrastowe kolory.
1 komentarz:
Dzisiaj jedliśmy gołąbki na obiad i przypomniały mi się faszerowane papryki :) A tu proszę
Prześlij komentarz