Taki najprostszy smalec . Jak
się ma przez przypadek nadmiar słoniny i coś z nią trzeba zrobić .
Składniki :
3 kg słoniny
1 kg kiełbasy ( zwyczajna, podlaska, śląska –
jaka jest )
średnia główka czosnku
majeranek
sól
pieprz mielony
przyprawa typu Vegeta ( Jarzynka
)
słoninę i kiełbasę zmielić (
osobno ). Słoninę topić w garnku na małym gazie często mieszając . Gdy stopi
się na skwarki dodać zmieloną kiełbasę . Smażyć . Czosnek rozetrzeć z solą na
miazgę . Do smalcu dodać czosnek , Pieprz mielony , Vegeta , majeranek .
Wymieszać . Spróbować i jeśli trzeba doprawić . przelać do słoiczków lub
kamionek .
Można dodać podsmażoną na złoto cebulkę .
1 komentarz:
Mmm, smalec domowy to coś, co lubię :)
Prześlij komentarz