Taki
oszczędnościowy sos do makaronu - można dodatkowo dodać smażone czy pieczone
mięso.
Czas
: 15 minut
Składniki
:
4
duże wątróbki drobiowe
plaster pieczonego mięsa ,kawałki pieczonego kurczaka , smażona pojedyncza pierś z kurczaka
sól
pieprz
mielony
papryka
mielona
1
cebula
olej
z pestek winogron do smażenia
1/2
szklanki wody
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
1
serek topiony kremowy ( 10 dag )
maggi
w płynie
Cebulę
drobno pokroić i smażyć na złoto na oleju w woku lub głębokiej patelni.
Wątróbki surowe pokroić drobno , posolić , posypać pieprzem i papryką . Wrzucić
do woka i smażyć na rumiano . Dodać pokrojone w kostkę mięso. Jeszcze kilka minut
smażyć mieszając . Wlać wodę i śmietankę . Dusić 5 minut .Dołożyć serek topiony
i podgrzewać aż się rozpuści. Doprawić sos do smaku maggi ( i resztą przypraw )
.
Podawać
z grubym makaronem ( ja preferuję muszelki ).
Drobno
pokrojona wątróbka drobiowa duszona po usmażeniu rozgotowuje się dając fajny
sos.
1 komentarz:
nominuję Twój blog w akcji "One Lovely Blog Award" - smacznapyza.blogspot.com/2011/07/ancuszek-wyroznien-i-nominacji.html - pozdrawiam serdecznie!
Prześlij komentarz