Jarzynkę z buraczków robię na
dziesiątki sposobów .
Czas : 30 minut
Składniki :
3 buraczki
sok z cytryny
sól
szczypta cukru
pieprz mielony
3 łyżki oleju orzechowego
1 ząbek roztartego czosnku
kilka listków świeżej melisy lub
szczypta suszonej
Buraczki umyć i ugotować do miękkości bez obierania . Ostudzić .Utrzeć na tarce
jarzynowej ( grube oczka ) po obraniu . Doprawić sokiem z cytryny, solą
,szczyptą cukru, roztartym czosnkiem ,
olejem , pieprzem mielonym i roztartą melisą . Wymieszać . Dekorować listkami
melisy .
Ja mam zawsze zawekowane kilka
słoiczków buraczków ( tylko lekko osolone- ugotowane i utarte ). To zrobienie
surówki trwa moment. Trzeba tylko te buraczki jakoś doprawić , coś dodać i już .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz