wtorek, 2 sierpnia 2011

Buraczki z orzechowym olejem


Jarzynkę z buraczków robię na dziesiątki sposobów .

Czas : 30 minut

Składniki :

3 buraczki
sok z cytryny
sól
szczypta cukru
pieprz mielony
3 łyżki oleju orzechowego
1 ząbek roztartego czosnku
kilka listków świeżej melisy lub szczypta suszonej                 

Buraczki umyć i  ugotować do miękkości  bez obierania . Ostudzić .Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) po obraniu . Doprawić sokiem z cytryny, solą ,szczyptą cukru, roztartym czosnkiem  , olejem , pieprzem mielonym i roztartą melisą . Wymieszać . Dekorować listkami melisy .

Ja mam zawsze zawekowane kilka słoiczków buraczków ( tylko lekko osolone- ugotowane i utarte ). To zrobienie surówki trwa moment. Trzeba tylko te buraczki jakoś doprawić , coś dodać i już .

Brak komentarzy: