To
przykład na to jak ze zwykłych składników zrobić ekstra danie. Danie wzorowane
na kuchni żydowskiej.
Czas : 30 minut
Składniki :
25
dag wątróbek drobiowych
1
puszeczka małych połówek gruszek w syropie *
1
łyżka masła do smażenia
3
łyżki oleju
sól
pieprz
mielony
2
łyżeczki octu balsamicznego
kilka
malin świeżych
mąka
do oprószenia wątróbek
Wątróbki oczyścić z błonek i tłuszczyków. Posolić i popieprzyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano .W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Zdjąć wątróbki i trzymać w zawinięte w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wrzucić kilka rozgniecionych malin ( tak z 8 szt ) - gotować aż maliny się rozpadną a ocet zredukuje .
Odsączyć
z syropu gruszki. Ułożyć na sałacie .Na każdą kłaść wątróbkę , polewać sosem
.Dekorować świeżymi malinami .
Doskonałe
zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe .
*
Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz