czwartek, 4 sierpnia 2011

Gruszki nadziewane wątróbkami





To przykład na to jak ze zwykłych składników zrobić ekstra danie. Danie wzorowane na kuchni żydowskiej.

Czas : 30 minut

Składniki :
25 dag wątróbek drobiowych
1 puszeczka małych połówek gruszek w syropie *
1 łyżka masła do smażenia
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
2 łyżeczki octu balsamicznego
kilka malin świeżych
mąka do oprószenia wątróbek

Wątróbki oczyścić z błonek i tłuszczyków. Posolić i popieprzyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano .W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Zdjąć wątróbki i trzymać w zawinięte w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wrzucić kilka rozgniecionych malin ( tak z 8 szt ) - gotować aż maliny się rozpadną a ocet zredukuje .
Odsączyć z syropu gruszki. Ułożyć na sałacie .Na każdą kłaść wątróbkę , polewać sosem .Dekorować świeżymi malinami .
Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe .


* Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie.


Brak komentarzy: