Można podać jako lekkie II
danie lub na podwieczorek czy deser .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 jajko
5 jabłek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
8 łyżek mąki
szczypta soli
cukier karmelowy do smaku
1 łyżka oliwy + trochę oliwy do
natłuszczenia patelni
syrop klonowy ( nie koniecznie )
Zrobić ciasto naleśnikowe z
jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli. Na
dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki .Rozgrzać Wychodzi 4-6 szt zależy
jak grube zrobimy .Jabłka obrać pokroić w kosteczkę , posypać cukrem trzcinowym i rozgotowywać mieszając .Nie ma być gładki . Najlepiej jak pozostaną w tym
musie całe kawałeczki jabłek Nakładać na
każdy naleśnik po 2 łyżki musu. Zwinąć w rulonik . Podać osobno resztę musu tak
by można było sobie ją nakładać na naleśniki . Ja mało słodzę ten mus bo
dodatkowo daję do polania syrop klonowy .
5 komentarzy:
i po co szukac jakis arcyskomplikowanych dan..jesli tutaj takie pysznosci...?:)
Spację stawia się po znaku interpunkcyjnym, nie przed nim (tak na przyszłość)...
Moje dzieci uwielbiają naleśniki, muszę im takie przygotować :) a tak swoją drogą, fajnie mieć taką babcię !
A propos spacji- pewnie ( na pewno masz rację ) ale nie mam zamiaru sprawdzać każdego wersu czy nie kliknęłam 2 razy .Popełnię błąd - trudno - moja ,, skucha ,,
uwielbiam naleśniki na leniwe weekendowe śniadania! a takie z owocami, to kocham wręcz :D
Prześlij komentarz