środa, 14 września 2011

Bitki wieprzowe z grzybami


Proste danie - w zasadzie za każdym razem smakuje odrobinę inaczej bo doprawiam tym co akurat mam pod ręką .Dziś dominuje smak grzybów.




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

0,6- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki ( równy kawałek tzw. kulka )
garść grzybów suszonych ( krajanki- mieszane )
3 duże cebule
2 łyżki masła
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
1 czubata łyżeczka mielonej papryki
2 łyżeczki miodu
2 ząbki roztartego na miazgę czosnku
1 łyżeczka powideł śliwkowych  

Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien .

Tłuczkiem do mięs lekko je rozklepać . Przygotować pastę z przypraw

( 4 łyżki oleju , papryki , 1/2 łyżeczki pieprzu , miodu , roztartego czosnku , powideł  ) .Natrzeć plastry mięsa

układając je jeden na drugim i wstawiając w zamkniętym pojemniku ( koniecznie zamkniętym bo czosnek przeniknie na inne produkty ) na 30 minut do lodówki .

Cebule drobno pokroić i wsypać do garnka z grubym dnem .

Na cebule wsypać grzyby .

Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło i na gorącym smażyć mięso na rumiano z obu stron

( nie wysmażać - ma się tylko lekko zrumienić ) .

Przełożyć mięso razem z tłuszczem na którym się smażyło do garnka z cebulą i grzybami . Na patelnie wlać 1 szklankę wody i zagotować . Przelać do garnka z mięsem . Dolać jeszcze 2 szklanki wody i dusić ponad godzinę .

Mięso powinno być miękkie , sos odparować o połowę i zgęstnieć .
Doprawić sos do smaku maggi , przyprawami . Jeśli uważamy , że sos jest za mało gęsty możemy go zagęścić mąką .
Podaję z kaszą , kluskami na parze , kopytkami , puree ziemniaczanym .
Wrzucam suche grzyby nie mocząc ich wcześniej ( i nie gotując ) bo zalewam wszystko dużą ilością płynu i duszę dość długo- tak więc pod koniec i mięso i grzyby będą miękkie , a sos bardzo aromatyczny .

Brak komentarzy: