poniedziałek, 12 września 2011

Jesienna złota zupka


Za dynią nie przepadam specjalnie ale tą zupkę gotuję każdej jesieni .




Czas : 1 godzina
Składniki :
1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni ( bez pestek )
1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
1 duża cebula pokrojona w ,,piórka "
2 średnie marchewko pokrojone w kosteczkę
2 szklanki bulionu drobiowego ( jak nie mamy rosołu to może być z kostki bulionowej- używam Knorra )
4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska , szynka typu Jamon Serrano )
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
Warzywa ( dynia, ziemniak, cebula, marchew ) zalać bulionem i gotować 40 minut na małym gazie ). W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. .Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem .Dodać masło i zagotować . Wlać śmietankę .
Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką .

Brak komentarzy: