Za
dynią nie przepadam specjalnie ale tą zupkę gotuję każdej jesieni .
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1
szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni ( bez pestek )
1
średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
1
duża cebula pokrojona w ,,piórka "
2
średnie marchewko pokrojone w kosteczkę
2
szklanki bulionu drobiowego ( jak nie mamy rosołu to może być z kostki
bulionowej- używam Knorra )
4
łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka
krotoszyńska , szynka typu Jamon Serrano )
2
łyżki oleju słonecznikowego
1
łyżka masła
1/2
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
4
łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
2
łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
mielony
gałka
muszkatołowa
Warzywa
( dynia, ziemniak, cebula, marchew ) zalać bulionem i gotować 40 minut na małym
gazie ). W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. .Pestki
dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem .Dodać masło i
zagotować . Wlać śmietankę .
Podawać
posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz