Wyczytałam gdzieś w opisach
kuchni angielskiej ,że brukiew doskonale komponuje się ze smakiem brukselki –
nawet niewielka ilość gotowanej brukselki dodana do puree z brukwi zdecydowanie
podnosi smak .
Czas : 30 minut
Składniki :
½ niewielkiej brukwi ( lub ¼
większej )
10 brukselek
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki masła
pieprz mielony
koperek zielony
Brukiew obrać i pokroić w
słupki .Zalać osoloną ½ łyżeczki soli wodą ( tak by zakryła brukiew i ugotować
do miękkości . W tym czasie oczyścić brukselki ( naciąć głąb na krzyż ) zalać
osoloną ( ½ łyżeczki ) wodą tak by je zakryła i gotować minut. Odcedzić brukiew
i brukselkę . Do brukwi dodać masło i zrobić z niej puree . Brukselkę pokroić
na ćwiartki i delikatnie wymieszać z puree z brukwi. Doprawić mielonym pieprzem
.Posypać drobno pokrojonym koperkiem .
Podawać jako samodzielne danie
wegetariańskie , lub jako dodatek do dań mięsnych ( najlepiej do pieczenie
wieprzowej lub wołowej z sosem ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz