środa, 28 września 2011

Puree z brukwi z brukselką


Wyczytałam gdzieś w opisach kuchni angielskiej ,że brukiew doskonale komponuje się ze smakiem brukselki – nawet niewielka ilość gotowanej brukselki dodana do puree z brukwi zdecydowanie podnosi  smak  .



Czas : 30 minut

Składniki :

½ niewielkiej brukwi ( lub ¼ większej )
10 brukselek
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki masła
pieprz mielony
koperek  zielony

Brukiew obrać i pokroić w słupki .Zalać osoloną ½ łyżeczki soli wodą ( tak by zakryła brukiew i ugotować do miękkości . W tym czasie oczyścić brukselki ( naciąć głąb na krzyż ) zalać osoloną ( ½ łyżeczki ) wodą tak by je zakryła i gotować minut. Odcedzić brukiew i brukselkę . Do brukwi dodać masło i zrobić z niej puree . Brukselkę pokroić na ćwiartki i delikatnie wymieszać z puree z brukwi. Doprawić mielonym pieprzem .Posypać drobno pokrojonym koperkiem .

Podawać jako samodzielne danie wegetariańskie , lub jako dodatek do dań mięsnych ( najlepiej do pieczenie wieprzowej lub wołowej z sosem ).

Brak komentarzy: