Bardzo zdrowe warzywo - szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej .U nas chyba mało popularna . Zastąpiła nasza rodzimą czarną rzodkiew . Lubię obie . Dodaję soczyste jabłko bo wg mnie dobrze się łączą smakiem.
Czas :10 minut
Składniki :
1/2 średniej rzodkwi
1/2 dużego winno- kwaskowatego jabłka
2 łyżki kwaśnej śmietany
sok z cytryny do smaku
sól
pieprz grubo mielony
cukier
Obrać i umyć rzodkiew i jabłko .
Z jabłka usunąć gniazdo nasienne . Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) . Lekko odcisnąć sok .
Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny .
Podawać posypane lekko grubo zmielonym pieprzem ( doprawi i wizualnie ,, rozbije ,, biel rzodkwi z jabłkiem ).
1 komentarz:
Pięknie podane! Az się chce jeść!
No i śmietana na pewno jest lepsza od majonezu. Pozdrawiam!
Prześlij komentarz