wtorek, 11 października 2011

Fasolka szparagowa z masłem czosnkowym


Gotowana na parze polana lekko zrumienionym masłem doprawionym czosnkiem .
Czas : 30 minut
Składniki :
30  dag fasolki szparagowej zielonej
1/5 kostki  masła
2 roztarte ząbki czosnku
ziołowa przyprawa do masła ( Kotanyi )

Umytą , oczyszczoną fasolkę i obciętymi końcówkami  ułożyć w garnku do gotowania na parze  .

Zagotować  wodę w dolnym garnku   pod fasolką i gotować na średnim gazie od 15-20 minut  ( czas zależy od wielkości i grubości fasolki ) . Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć dokładnie nożem .

 Rozgrzać  masło  na patelni - dołożyć czosnek i smażyć minutę mieszając . Na rozgrzane masło włożyć fasolkę i  zamieszać  by się pokryła się  masłem .Doprawić przyprawą do masła .

1 komentarz:

Żyć nie umierać pisze...

O! Ten sposób z fasolką muszę koniecznie wypróbować - fasolke uwielbiam, czosnek też, więc wypróbuję na pewno!