środa, 12 października 2011

Jesienny gulasz wieprzowy


Delikatniejszy od takiego robionego z samego mięsa . Akurat na jesień kiedy są wszystkie warzywa .


Czas :1,5 godziny

Składniki :
0.5 kg wieprzowiny ( od szynki , łopatka ) pokrojonej w kostkę
1 szklanka usiekanej grubo kapusty włoskiej
2 cebule pokrojone w piórka
1 duży(  lub 2 małe) pomidor pokrojony w kostkę
1 pokrojona w paseczki papryka
25 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki
1 marchew pokrojona w plasterki
2 kostki bulionu wieprzowego Knorra ( lub innej przyprawy )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz mielony
sos sojowy
papryka mielona
olej ( lub smalec do smażenia wg upodobania )
1 litr wody

Obsmażyć na tłuszczu mięso, pieczarki, cebulę .Przełożyć do rondla .Dodać kapustę , marchew, pomidora i paprykę . Zalać wodą . Dołożyć przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, kostki bulionowe .Dusić aż mięso będzie miękkie , a gulasz osiągnie pożądaną gęstość . Doprawić sosem sojowym , papryką mieloną , pieprzem .

Brak komentarzy: