Giuwecz to taka bułgarska duszonka jednogarnkowa . Odmian nie sposób policzyć . Jest tracki , guszański, dobrudżański . Ten jest Buniowy :)
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
30 dag piersi z indyka
2 czerwone papryki
2 pomidory
4 ziemniaki
1 duża marchewka
1 średni ogórek ( lub pół małej cukinii )
garstka fasolki szparagowej
1 duża cebula
1/2 białej części pory
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów w płynie
szczypta cukru
pieprz mielony
papryka mielona
3 szklanki wody
przyprawa kolorowe zioła ogrodowe
przyprawa czerwona czubrica
1 kostka bulionu Rosół z indyka z warzywami
Mięso umyć , osuszyć i pokroić w kostkę .
Posypać odrobiną papryki mielonej i przyprawy kolorowe zioła ogrodowe . Wymieszać .
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na rumiano.
Obrać warzywa - umyć i pokroić :
-ziemniaki w grubą kostkę
-marchew w talarki
-cebulę w drobną kosteczkę
-por w pół plasterki
-fasolkę na 3 kawałki
-paprykę w paski
- pomidor w grubą kostkę ( nie obieram ze skórki bo nie przeszkadza mi to )
-ogórek w plasterki
Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka i zalać wodą .Dodać łyżeczkę czerwonej czubricy i kostkę bulionową .Dodać resztę oleju . Dusić na małym gazie pod uchyloną przykrywką ok. 1,5 godziny . Płyn powinien się zgotować o połowę .
Gdy duszonka jest już gotowa - doprawić ją koncentratem , przyprawami , szczyptą cukru .
Podawać w miseczkach posypaną zieleniną .
Potrawa powinna być pikantna .
Jeśli chodzi o przyprawy - spokojnie można doprawić używanymi przez siebie zamiast czubricy i kolorowych ziół ogrodowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz