czwartek, 6 października 2011

Pomidorowa z bazylią i curry


Aromatyczna zupka pomidorowa dla miłośników egzotyki .

Czas :1 ½ godziny

Składniki :
¼ kury ( ok. 75 dag )
25 dag wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
1 cebula
1/3 pora
3 liście laurowe ( małe )
4 ziela angielskie
magii w płynie
1 przecier pomidorowy 30 % ( 10 dag )
2 łyżki suszonej bazylii ( + jeżeli jest to 1 łyżka świeżej do posypania – jak nie to natka pietruszki )
curry do smaku
1 litr wody
szczypta cukru

Mięso z kury  , wołowinę , warzywa , przyprawy zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć mięso  i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać przecier pomidorowy, bazylię  . Zagotować .Doprawić maggi , curry i szczyptą cukru  .
Posypywać usiekaną świeżą bazylią lub natka pietruszki .

Ja podałam z bawarskimi kluseczkami Spatzle ( kupiłam gotowe )

Mięso obrać od kości i zamrozić na pierogi lub krokiety . Z marchewki , pietruszki i selera zrobić sałatkę po dodaniu pozostałych składników .Lub zrobić z tego mięsa i warzyw po dodaniu upieczonego boczku i usmażonej wątróbki pasztet drobiowy .

1 komentarz:

tu-tusia pisze...

Musi być smaczna :)