wtorek, 18 października 2011

Ziemniaki do jagnięciny po angielsku


Tak przyrządzone ziemniaki podawane są do pieczonej jagnięciny.


Czas :1 ½ godziny

Składniki :
6 ziemniaków
1 pęczek dymki
1 szklanka słodkiej śmietanki
½ szklanki utartego sera Chedar
szczypta soli
1 łyżka masła

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki . Naczynie do zapiekania wysmarować masłem . Ułożyć warstwę ziemniaków , posypać dymką , drugą warstwę ziemniaków .Wymieszać śmietankę z serem , szczyptą soli . Zalać masą śmietanowo- serową . Zakryć naczynie folią aluminiową i zapiekać w piekarniku 1 godzinę . Odkryć folię i zapiekać jeszcze przez 20 minut by ziemniaki się zarumieniły. 

Brak komentarzy: