Biała kiełbaska duszona z cebulką o lekko słodkawym posmaku
piwa karmelowego.
Czas : 30 minut
Składniki:
4-6 białych kiełbasek cienkich ( parzonych )
1 szklanka piwa
karmelowego
2 cebule pokrojone w ,, piórka ,,
sól
pieprz
papryka mielona
1 ząbek czosnku roztarty z odrobiną soli
1/2 łyżeczki miodu
maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup i sosów )
3 łyżki oleju ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogro
)
1 łyżka masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Kiełbaski posypać pieprzem i mieloną papryką .Polać łyżką
oleju i wetrzeć przyprawy .Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim
na rumiano cebulę . Kiedy cebula się zarumieni dołożyć kiełbaski i obrumienić
je ze wszystkich stron . Wlać piwo. Dodać czosnek , masło , i miód .Dusić na
małym gazie aż płyn prawie odparuje .Wlać śmietankę i dalej dusić aż sos zrobi
się kremowy i o odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku maggi .
Moim zdaniem doskonale smakuje z razowym pieczywem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz