środa, 2 listopada 2011

Biała kiełbasa w piwie karmelowym


Biała kiełbaska duszona z cebulką o lekko słodkawym posmaku piwa karmelowego.


Czas : 30 minut

Składniki:

4-6 białych kiełbasek cienkich ( parzonych )
1 szklanka  piwa karmelowego
2 cebule pokrojone w ,, piórka ,,
sól
 pieprz
papryka mielona
1 ząbek czosnku roztarty z odrobiną soli
1/2 łyżeczki miodu
maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup i sosów  )
3 łyżki oleju ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogro )
1 łyżka masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Kiełbaski posypać pieprzem i mieloną papryką .Polać łyżką oleju i wetrzeć przyprawy .Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim na rumiano cebulę . Kiedy cebula się zarumieni dołożyć kiełbaski i obrumienić je ze wszystkich stron . Wlać piwo. Dodać czosnek , masło , i miód .Dusić na małym gazie aż płyn prawie odparuje .Wlać śmietankę i dalej dusić aż sos zrobi się kremowy i o odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku maggi .

Moim zdaniem doskonale smakuje z razowym pieczywem .



Brak komentarzy: