czwartek, 10 listopada 2011

,,Duś "


Wrzucić składniki , zalać wodą i dusić - czyli ,, Duś " . To bardziej podpowiedź niż nowość .



Czas : 45 minut

Składniki :

1 upieczona ćwiartka kurczaka
1 pokrojona w paseczki świeża papryka
2 cebule
8 usmażonych na rumiano pokrojonych w plasterki pieczarek
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1,5 szklanki wody
1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra
mielona papryka słodka
sól
pieprz mielony
curry
majeranek
mąka do zagęszczenia ( lub np. gotowy sos jasny lub ciemny do pieczeni Knorra w słoiczku lub inny )

Mięso obrać od kości i ze skórek, podzielić na kawałki ( takie ,,strzępki " nieregularne ).Cebulę zeszklić na oleju. Do garnka włożyć mięso, pieczarki, cebulę, paprykę - zalać wodą , dodać kostkę grzybową i dusić ok 40 minut. Doprawić do smaku .Można zagęścić mąką lub gotowym sosem ( jak używamy gotowego sosu to lepiej najpierw zagęścić a potem doprawić ).
Podawać z ryżem na sypko, kluseczkami, pieczywem - posypane pokrojoną natką pietruszki.


Podpowiadam , że jest to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałości innych posiłków .Ja mam zawsze w zapasie upieczonego kurczaka ( takiego z rożna, pieczonego w całości w różnych przyprawach, pieczonego w rękawie foliowym ) , smażone pieczarki zamrożone, paprykę zamrożoną na leczo. Wystarczy dosmażyć cebulkę i udusić wszystko. Taki niby gulasz - czyli ,, Duś " .



Brak komentarzy: