Aromatyczny gulasz wieprzowy z
suszonymi grzybami .Dodatek suszonych
śliwek nadaje takiego lekko dymnego smaku .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
60 dag wieprzowiny od szynki (
chudej )
10 suszonych śliwek
kalifornijskich
10 kapeluszy suszonych grzybów
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
1 mini kostka czosnkowa Knorra
1 kostka bulionu wieprzowego
Knorra ( lub mięsnego Winiar )
Mięso pokroić w grubą kostkę
.Zrobić pastę z oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki , mini kostki czosnkowej
Knorra , szczypty soli . Pastę wetrzeć w mięso i zostawić na 15 minut . Mięso
obsmażyć na rumiano ( nie dodając już tłuszczu do smażenia – to co jest w paście
zupełnie wystarczy ). Przełożyć do rondla .Dodać pokrojoną w piórka cebulę ,
ziele angielskie, liście laurowe kostkę mięsną . Śliwki i grzyby pokroić w
paseczki i dodać do mięsa . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie
miękkie ., a sos odparuje do odpowiedniej gęstości.
Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz