wtorek, 15 listopada 2011

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami i śliwkami suszonymi


Aromatyczny gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami  .Dodatek suszonych śliwek nadaje takiego lekko dymnego smaku .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
10 suszonych śliwek kalifornijskich
10 kapeluszy suszonych grzybów
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
1 mini kostka czosnkowa Knorra
1 kostka bulionu wieprzowego Knorra ( lub mięsnego Winiar )

Mięso pokroić w grubą kostkę .Zrobić pastę z oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki , mini kostki czosnkowej Knorra , szczypty soli . Pastę wetrzeć w mięso i zostawić na 15 minut . Mięso obsmażyć na rumiano ( nie dodając już tłuszczu do smażenia – to co jest w paście zupełnie wystarczy ). Przełożyć do rondla .Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe kostkę mięsną . Śliwki i grzyby pokroić w paseczki i dodać do mięsa . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie ., a sos odparuje do odpowiedniej gęstości.



Doprawić do smaku.



Brak komentarzy: