piątek, 25 listopada 2011

Karp duszony w śmietanie


Jeszcze jedna propozycja na danie z karpia.


Czas : 30 minut

Składniki :
2 kawałki filetu z karpia ( ze skórą )
2 duże cebule
4 średnie pieczarki
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 mini kostka cebulowa
olej
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
sól
pieprz mielony
2 łyżki ,,Sosu chili z cytryną ,,
maggi

Umyte kawałki karpia polać marynatą zrobioną z 2 łyżek oleju, sosu chili ,rozkruszonej kostki cebulowej, szczypty pieprzu .Zostawić rybę na 30 minut . Wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym . Oprószyć mąką  i smażyć na rumiano na oleju z obu stron .
Cebulę pokroić w plasterki , pieczarki też. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i wsypać cebulę . Posypać szczyptą cukru i smażyć na rumiano mieszając . Dodać pieczarki i podsmażać aż się zrumienią . Zalać śmietanką i zagotować . Przełożyć do garnka z grubym dnem .Wsypać pietruszkę , skropić maggi i na małym gazie 2 minuty. Włożyć usmażone filety z karpia ,przykryć i zostawić na 10 minut . Potem chwilę ogrzewać na małym gazie .



Doprawić sos do smaku.


Podawać z ziemniakami i surówką .



Brak komentarzy: