A gdzie jest powiedziane , że jajecznica musi być bezkształtna ?
Czas : 15 minut
Składniki :
2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1/2 pokrojonego drobno średniej wielkości pomidora
2 pieczarki pokrojone w plasterki
1 plasterek szynki pokrojonej w kosteczkę
Sól
pieprz mielony
1 łyżka masła
1 jajo
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, a potem dorzucić szynkę smażyć przez chwilę .Potem dodać papryki, pomidory i szczypiorek . Dusić 5 minut. Wbić jajko , wymieszać, smażyć. Posolić i popieprzyć .Smażyć tak by całe jajko było dobrze ścięte .
Włożyć do foremki do formowania ryżu ( kształt obojętny ) i ścisnąć .Najlepiej robić to nad patelnią bo po uciśnięciu wycieknie tłuszcz i sok .
Wyłożyć na podgrzany talerzyk , udekorować - podawać natychmiast , żeby jajecznica nie ostygła .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz