Prawdziwy bigos potrzebuje czasu, czasu i jeszcze raz
czasu. No i najlepszych produktów . Inaczej jest to kapusta z mięsem , a nie
bigos.
Czas : minimum 4 dni
Składniki :
1,5 kg kiszonej kapusty
4
cebule
30
suszonych grzybów
1
łyżka powideł śliwkowych
Sól
Pieprz mielony
10
ziaren ziela angielskiego
5
liści laurowych
10
ziaren jałowca
½ szklanki
czerwonego pół słodkiego wina
½ kostki smalcu
½
szklanki oliwy
Maggi
w płynie
1
kromka piernika korzennego
Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę
kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty
połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w
drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec
na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty.
Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z
boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do
bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie
wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać
wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.
Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz