wtorek, 20 grudnia 2011

Bigos noworoczny


Prawdziwy bigos potrzebuje czasu, czasu i jeszcze raz czasu. No i najlepszych produktów . Inaczej jest to kapusta z mięsem , a nie bigos.       





Czas : minimum 4 dni



Składniki :
1,5 kg kiszonej kapusty

1,5 kg słodkiej kapusty

0,5 kg wołowiny pieczeniowej

1 kg wieprzowiny bez kości ( szynka , karkówka )

0,5 kg boczku

0,5 kg kiełbasy

0,5 kg wędlin ( szynka + polędwica + baleron + polska surowa itp., minimum  minimum 3 gatunki )

4 cebule

30 suszonych grzybów

1 łyżka powideł śliwkowych

Sól

Pieprz mielony

10 ziaren ziela angielskiego

5 liści laurowych 

10 ziaren jałowca

½ szklanki czerwonego pół słodkiego wina

 ½ kostki smalcu

 ½ szklanki oliwy

Maggi w płynie

1 kromka piernika korzennego 



Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami

Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.



Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .

Brak komentarzy: