Często
używam cytrusy i bakalie jako dodatek do dań mięsnych , serów .Postanowiłam
zrobić taką gotową konfiturę .
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
miąższ
z 3 pomarańczy
miąższ
z 3 mandarynek
1/2
szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
1/2
szklanki rodzynek
2
łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej
3
czubate łyżki miodu ( użyłam pomarańczowego ale może być inny )
grubo
mielony kolorowy pieprz do smaku
3
łyżki sosu sojowego jasnego
1/ 2
łyżeczki curry
1
goździk
50
mll koniaku ( likieru pomarańczowego, czystej wódki )
szczypta
chilli w płatkach do smaku ( lub łyżeczka sosu Sambal Oelek )
1
łyżka soku z cytryny
Obrane
ze skórki i oczyszczone z białych błonek miąższ pomarańczowy i mandarynkowy pokroić w kostkę . Włożyć do
garnuszka z grubym dnem . Dodać morele ,
rodzynki, miód, sos sojowy, goździk, curry, skórkę pomarańczową , sok z cytryny
i alkohol .Smażyć na bardzo małym gazie
mieszając . Doprawić chilli i pieprzem . Smażyć 15 minut. Odstawić - po pół
godzinie znów smażyć 15 minut mieszając - znów odstawić . I tak kilka razy aż
konfitura zrobi się szklista , gęsta i dobrze wysmażona .Doprawić ostatecznie
do smaku. Przełożyć do małych słoiczków ( wychodzi 1 średni słoik po majonezie
) . Może stać jakiś czas w lodówce bez pasteryzowania - jak ma być na zapas to
wstawić do garnka z wodą i pasteryzować ok 10 minut .
Używać
jako dodatek do ostrych serów, serów pleśniowych , kozich lub do marynaty do
mięs , ryb czy drobiu.
Z
powodzeniem zastąpi u mnie konfiturę z gorzkich pomarańczy - a można ja zrobić
niejako przy okazji używania większej ilości pomarańczy , robienia kandyzowanej
skórki pomarańczowej , nawet wyciskania soku ( nie wyciskać wtedy pomarańczy
dokładnie tak by miąższ można było użyć do tej konfitury ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz