poniedziałek, 5 grudnia 2011

Szynka gotowana z warzywami


Chude mięso od szynki ugotowane w małej ilości wody razem z dużą ilością jarzyn .




Czas : 1 godzina

Składniki :

0,4 kg chudego mięsa od szynki  
2 marchewki
1-2 pietruszki
kawałek selera
kawałek białej części pora
1 mała kalarepka ( lub 1/2 dużej )
1/2 ogórka
listek laurowy
ziele angielskie
masło
słodka śmietanka
maggi
sól
pieprz mielony


Umyć mięso .Obrać i umyć warzywa .Jarzyny pokroić w grubą kostkę lub plasterki .Włożyć do garnka mięso i warzywa . Dodać szczyptę soli , listek laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą tak by przykryła mięso i warzywa ( tak ok. 3 szklanek ).Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 1 godziny .

Woda powinna się prawie wygotować .

Dodać do wywaru łyżkę masła , kilka łyżek śmietanki , pokrojony koper . Doprawić wywar do smaku solą i pieprzem. 


Podawać z ziemniakami z wody polewając je zamiast sosem wywarem z gotowania - obkładając mięso wyjętymi łyżką cedzakową jarzynami .

Brak komentarzy: