sobota, 14 stycznia 2012

Karkówka ,,malowana " czarną porzeczką


Lubię kompozycje smakowe  mięsno- owocowe . Kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki doskonale nadaje się do marynowania wieprzowiny.





Czas : 1,5 + marynowanie

Składniki :

1,5 kg karkówki
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
2 płaskie łyżki konfitury z czarnej porzeczki ( kwaskowatej )
2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej

Mięso umyć - osuszyć . Uformować w kształtny kawałek  odcinając przy okazji zbędne błony i przerosty .
Przygotować marynatę z oleju, soli , papryki, pieprzu i konfitury.

Natrzeć mięso marynatą i zostawić przykryte w lodówce najlepiej na noc ( minimum 2 godziny ).


Zawinąć w folię aluminiową .Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 * C 1,5 godziny .


Wyjąć z piekarnika . Zrobić małą dziurkę z jednego boku i zlać tłuszcz z pieczenia .
Odwinąć z folii i pokroić w plastry . Na bazie tłuszczu z pieczenia można  zrobić sos ( lub użyć tłuszczu do polania ziemniaków )
Podawać z brzoskwiniami z syropu napełnionymi konfiturą z czarnej porzeczki ( lub połówkami gruszek z syropu ).

5 komentarzy:

oliwek pisze...

moje klimaty:) bardzo lubię połączenie mięsa z czymś owocowym:) kiedyś już jadłam karkówkę z porzeczkami, ale sama nigdy nie robiłam. chętnie odtworzę to danie na podstawie Twojego przepisu:)

Unknown pisze...

Lubię mięsa z owocami. Mam zamiar zrobić w końcu i pokazać karkówkę w kilku wersjach bo tak jakoś ostatnio sie zbiegało że raczej schab robiłam - a przecież karkówka lepsza . Robię jeszcze w musztardzie , w powidłach śliwkowych , konfiturze morelowej lub z gorzkich pomarańczy , z czosnkiem . Oj będzie karkówkowo :)

Anonimowy pisze...

Dziekuję za wspaniały pomysł na karkówkę.Mam już gotowy pomysł na jutrzejszy obiad, tylko zrobie w powidłach śliwkowych, nie mam porzeczek.

anemon pisze...

Trafiłam tu pierwszy raz, błądząc po internecie w poszukiwaniu przepisu na "ciekawą" marynatę do karkówki. No i znalazłam, chętnie wypróbuję, bo takie mięsno-owocowe smaki bardzo mi odpowiadają. Będę zaglądała w oczekiwaniu na ciąg dalszy karkówkowych przepisów, a i te na schaby pozwolisz, że sobie odszukam.

Unknown pisze...

Anonimowy- powidła są słodkawe więc dobrze jest dodać do marynaty ketchupu ( tak pół na pół po 2 łyżki i papryki mielonej ) .
Anemon - Przepisy na schab ( te wstawione bo jeszcze mam sporo zaległych )szukaj przez Indeks przepisów