poniedziałek, 23 stycznia 2012

Kurczak ziołowy w kawałkach






Szybki kurczaczek ziołowy  z pieczonymi ziemniakami to jest coś co skusi każdego .
Jeśli natrzemy mięso wcześniej to potem cały obiad jest gotowy w 30 minut.

Czas : 40 minut

Składniki:
4 pałeczki z kurczaka
1 pierś pojedyncza z kurczaka
1/2 łyżeczki przyprawy do kebaba
1/2 łyżeczki przyprawy do masła ( Kotanyi )
1/4 łyżeczki soli ziołowej
2 łyżki świeżego lubczyku
3 łyżki oleju z pestek winogron


Mięso umyć .Pierś przekroić na pół ( oczywiście można wybrać inne kawałki kurczaka - ważne by były pokrojone na małe kawałki  - to jest mała  porcja na 3 osoby ).
Utrzeć na pastę 1 łyżkę oleju i przyprawy ( bez lubczyku ) .Natrzeć pastą kawałki kurczaka mocno ją wcierając .

Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć kurczaka na rumiano. Ułożyć w garnuszku ( ja pozostawiłam tam gdzie obsmażałam bo użyłam patelni Delimano Dry Cooker ) . Podlać 1/2 szklanki wody, wrzucić lubczyk  i dusić aż mięso będzie miękkie ( woda powinna odparować ).

Podawać z pieczonymi ziemniakami ( użyłam gotowych do pieczenia w ćwiartkach i upiekłam je w ActiFry  ) . Jak piekłam ziemniaki w piekarniku to od rozgrzania piekarnika zaczynałam robienie obiadu . Potem układałam doprawione przyprawami ziemniaki do rękawa do pieczenia i wsadzałam do piekarnika .Dopiero zaczynałam robić mięso . Tym sposobem mniej więcej w tym samym czasie wszystko było gotowe, a jak dusi się kurczak i pieką ziemniaki można zrobić surówkę .
Jeszcze małe wytłumaczenie czemu przyprawę do masła używam do drobiu - bo jest po prostu dobra i składnikami  (  czosnek , gorczycę , cytrynę , lubczyk, paprykę , suszone warzywa ) pasuje  do smaku marynaty jaką robię .
To samo dotyczy przyprawy do kebaba - używam jej do drobiu , mielonego a nawet ryb . Bo w sumie nie o nazwę tu chodzi a o kompozycję smakową przypraw .

1 komentarz:

Izka pisze...

Oj mnie skusiło.Jak bym zjadła takie udka... mmm...:)