Taka moja poświąteczna
inspiracja angielskim deserem .
Czas : ok. 1 godziny
Składniki :
1 jabłko ( obrane , bez gniazd
nasiennych )
10 truskawek ( dużych )
3 kromki piernika ( tyle by
wysypać pokruszonym dno naczynia w którym będzie robione crumble )
1 szklanka cukru
½ kostki masła
¾ szklanki mąki
szczypta cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Pokrojone owoce wsypać do
rondla ( jabłko w plasterki , truskawki w ćwiartki ) . Zasypać ½ szklanki
cukru, cynamonem i dusić owoce zmiękną a
sok odparuje .Zasypać bułką tartą i wymieszać . Masło , ½ szklanki cukru i mąkę
wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka .
Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wysypać pokruszonym piernikiem
.Wyłożyć na niego przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z
Crumble i piec ok. 35 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest
wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na zimno .
Można podawać z kulką lodów
waniliowych .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz