wtorek, 3 stycznia 2012

Piernikowe crumble


Taka moja poświąteczna inspiracja angielskim deserem .



Czas : ok. 1 godziny

Składniki :
1 jabłko ( obrane , bez gniazd nasiennych )
10 truskawek ( dużych )
3 kromki piernika ( tyle by wysypać pokruszonym dno naczynia w którym będzie robione crumble )                 
1 szklanka cukru
½ kostki masła
 ¾ szklanki mąki
szczypta cynamonu
2 łyżki bułki tartej

Pokrojone owoce wsypać do rondla ( jabłko w plasterki , truskawki w ćwiartki ) . Zasypać ½ szklanki cukru, cynamonem  i dusić owoce zmiękną a sok odparuje .Zasypać bułką tartą i wymieszać . Masło , ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka . Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek . Wysypać pokruszonym piernikiem .Wyłożyć na niego przestudzoną masę owocową . Posypać kruszonką . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 35 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka . Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na  zimno .
Można podawać z kulką lodów waniliowych . 


Brak komentarzy: